Flyktingkris får skulden för försenade naturdirektiv

NATURDIREKTIV. EU-kommissionen vill inte uttala sig om ödet för EU:s naturdirektiv förrän till hösten. Orsaken är flyktingarna.

BRYSSEL: Det är mer än ett och halvt år sedan ordföranden för EU- kommissionen, Jean-Claude Juncker, förklarade att han skulle undersöka om EU:s naturdirektiv höll måttet, eller om det var dags att göra en översyn av dem.

Denna så kallade ”fitnesscheck” av fågeldirektivet och habitatdirektivet, som är hörnstenarna i det europeiska naturskyddet, skulle ha varit klar under våren och allra senast i början av juni.

Men den har inte blivit klar i tid, och orsaken till det hävdas vara den migrationspress som EU står under. ”EU-kommissionen jobbar för högtryck med att adressera och hantera flyktingkrisen, och den presenterar förslag med det målet nära nog varje vecka. Konsekvensen blir att andra initiativ inte kan hanteras med samma hastighet. Vad gäller fitnesschecken av fågel- och habitatdirektiven planerar kommissionen att återvända till ämnet under hösten”, lyder en kommentar från EU-kommissionen.

Login