Förlängda miljötillstånd får bakläxa från Lagrådet

Regeringen bryter mot EU-rätten i sitt förslag för hur ett Natura 2000-tillstånd ska kunna förlängas. Det anser Lagrådet och ger regeringen bakläxa på en av de åtgärder som ska korta miljötillståndsprocesserna för framför allt vindkraftsparker och bergtäkter.

Efter många om och men lade klimat- och miljöminister Romina Poumokhtari (L) nyligen fram ett paket med förslag som syftar till att förenkla delar av miljötillståndsprocesserna. Men i en av de centrala reformerna, där det föreslås att tidigare tillstånd ska kunna förlängas tillfälligt tre år via en giltighetsförlängning, får regeringen bakläxa efter den juridiska granskningen i Lagrådet.

Lagrådet anser nämligen att Natura 2000-tillstånd, som är ett av de tillstånd som föreslås omfattas, inte kan förlängas utan ett mer tydligt underlag än det som beskrivs i regeringens remitterade förslag.

Mot bakgrund av bland annat EU-domstolens yttrande i det uppmärksammade Białowieżaskogsfallet, framförs att en föreslagen giltighetsförlängning kräver en så kallad specifik miljöbedömning, vilket går rakt emot regeringens resonemang.

Login