Försiktig tummen upp till handelssystem för övergödning

Havs- och vattenmyndigheten ställer sig försiktigt positivt till Centerns idé om ett handelssystem för att motverka övergödningen i Östersjön. Men myndigheten pekar samtidigt ut många hinder på vägen för att det ska bli en effektiv åtgärd.

– Vi är inte negativa. Men vi ser en del svårigheter med det, och politikerna behöver ta ställning kring en del frågor innan vi går vidare, säger Jens Mentzer på Havs- och vattenmyndigheten till Altinget, som svar på hur de landat i sin avvägningar i sin utredning.

Myndigheten har, på regeringens uppdrag sedan regleringsbrevet för 2020, sett över frågan om vilka internationella insatser som kunde genomföras för att få ner övergödningen i Östersjön. Den ursprungliga deadlinen hölls inte, men mitt i regeringskrisen i somras kom så ett nytt svar på frågan när en genomgång av ett system för utsläppshandel landade på miljödepartementet.

Centerpartiet, som har drivit frågan inom januarisamarbetet, hade ett förslag där utsläppsrätterna skulle fördelas på medlemslandsnivå mellan Östersjöländerna. Havs- och vattenmyndigheten tar i sin svar, baserat på en underlagsrapport av WSP, dock främst ett annat spår.

Det spås nämligen vara fördelaktigt att i ett första steg införa handelssystemet på nationell nivå. Därefter, när fördelarna med upplägget kan påvisas för fler, kan systemet utvidgas till fler länder, vilket därmed också skulle innebära flera ytterligare fördelar.
{{factbox:2679:C}}

Login