Försiktigt taxonomifirande för vattenkraftbolagen

I det läckta utkastet till för vilka verksamheter som ska ses som hållbara mildras kraven för vattenkraften. En delseger för näringen som ändå avvaktar med att korka upp champagnen, men miljörörelsen är besviken.
– Det här bör ju Sverige och andra stater bli nöjda med, säger Älvräddarnas Christer Borg.

Genom att föra in flera hänvisningar till ramvattendirektivet har flera medlemsländers önskan gått i uppfyllelse i de nya utkasten till delegerade akter inom taxonomin. Men det är inte så att alla näringsrepresentanter ropar hej ännu, även om det ses som en delseger.

Det görs nämligen olika tolkningar bland intressenterna. Antingen så ska det räcka att den nationella implementeringen av ramvattendirektivet följs, vilket då skulle göra att arbetet med den pågående ”nationella planen för omprövning av vattenkraften” skulle vara tillräcklig för att verksamheter i Sverige ska kunna kvalificera sig som hållbara investeringar.

Men det kan också vara så att det även ska garanteras att flera detaljerade krav på att ”alla tekniskt möjliga och ekologiskt relavanta åtgärder” för att motverka negativa konsekvenser på vattenmiljön ska vara vidtagna, vilket förslaget också öppnar för som en möjlighet.

Hos Fortum vill inte Anton Steen slappna av innan den tolkningsfrågan är klarlagd, och han uppmanar nu regeringen att begära ett klargörande från kommissionen under de fortsatta diskussionerna på expertgruppsnivå.
Han är samtidigt nöjd över utvecklingen av förslaget.
– Men det är inte självklart att det är den tolkningen som görs. Vi tycker det fortfarande är oklart om det är antingen det ena eller det andra som gäller, säger Anton Steen på Fortum, som tidigare riktade kritik mot regeringens arbete med det ursprungliga förslaget.

– Vi vill ju undvika dubbla standarder, och det hade det blivit om det tidigare stått kvar, fortsätter Anton.

{{quote:7279:L}}

Hos branschföreningen Energiföretagen önskar Johan Bladh också ett förtydligande från EU-kommissionen. Men han drar samtidigt den preliminära slutsatsen att de senare, mer detaljerade kraven, endast rör aktörer utanför de länder som omfattas av ramdirektivets krav.
– Det är ju för att taxonomin även ska fungera för utländska investerare.

Login