Förslag om mindre stränga miljökrav för vattenkraften ut på remiss

Efter flera förseningar har regeringen och Sverigedemokraterna enats om hur reglerna för omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd ska förändras. Nu skickas förslaget, som bedöms innebära försämringar för vattenmiljön jämfört med dagens regelverk, ut på remiss.

Regeringen har i flera omgångar satt omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd på paus. Syftet har varit att ta fram ett regelverk som säkerställer att omprövningarna inte får för stor påverkan på vattenkraftens roll i elsystemet.

– Den juridiska processen för omprövning av vattenkraft hade i det gamla systemet blivit ett administrativt monster som riskerar att orsaka betydande förluster i det svenska elsystemet. Det är positivt att vi nu skapar förutsättningar för rimliga avvägningar mellan miljöhänsyn och tillgång till vattenkraftsel, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD, i det gemensamma pressmeddelandet från de fyra Tidöpartierna.

Efter ett antal förseningar så har nu ett förslag till lag- och förordningsförändringar gått ut på remiss. Förändringarna som föreslås i promemorian innebär bland annat:

Login