GD försvarar älgrapporten

KORTNYTT. Ska skogsproduktionen kunna öka krävs en sansad diskussion kring de betesskador som klövviltet orsakar. Det skriver generaldirektör Herman Sundqvist på sin blogg efter anklagelserna om att Skogsstyrelsen bedriver ett korståg mot älgen.

Landets klövviltstammar behöver minskas radikalt om skogsproduktionen ska kunna öka, enligt en rapport som Skogsstyrelsen nyligen publicerade och som fick betydande delar av landets jägarkår att gå i taket. Konflikten är på intet sätt ny, men rapporten gav fick ändå debatten att flamma upp rejält. Bland annat uttalade sig företrädare för Jägareförbundet om att "Skogsstyrelsen bedriver ett korståg mot älgen".

Det uppskruvade debattläget är olyckligt av två skäl, enligt Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist som nu kommenterar debatten och rapporten i ett inlägg på sin blogg. Det ena är att debatten om älgen och övrigt klövvilt riskerar att skymma alla de andra förslagen i rapporten, det andra skälet är att alla måste våga prata om problemet med dess rätta namn, skriver Sundqvist.

"Vi behöver se och erkänna att betestrycket i skogen generellt är oacceptabelt i hela landet. I dag är mer än varannan svensk ungtall betesskadad (ja, du läste rätt)!" skriver Skogsstyrelsens generaldirektör som menar att "en spade är en spade" och att det dags att kalla svåra hinder för skogsproduktionen för ett problem.

Login