Gröna studenter rubbade inte MP:s gruvpolitik

Gröna studenters försök vid MP-kongressen att styra partiet i en mer gruvvänlig riktning nådde inte hela vägen fram. ”Det är många som tänker de här sakerna, men det är en känslig grön fråga.” säger Gröna studenters Markus Barnevik Olsson.

I sin motion till partikongressen skriver Gröna studenter att Miljöpartiet ska verka för att ”Sverige ska vara en ledande producent av omställningsmetaller i Europa”. Kanske var det en felbedömning av Gröna studenter att ta i såpass mycket, resonerar Markus Barnevik Olsson, studentförbundets klimat-, miljö- och energipolitiska talesperson.

– Det är det som har skrämt bort folk och det var kanske ett misstag, säger han till Altinget.

Men Gröna studenter och Markus Barnevik Olsson står fast vid att Miljöpartiets politik bör inkludera ett större ansvar för utvinningen av kritiska råmaterial. Gruvmotionens förslag fick visserligen tummen upp från statliga gruvjätten LKAB:s presschef Anders Lindberg på plattformen X, men fick inget gehör vid MP-kongressen. Inte heller det något mildare ändringsyrkandet från utskottsbehandlingen om att ”Miljöpartiet ska verka för ökad produktion av kritiska råmaterial i Sverige” vann tillräckligt stöd hos kongressombuden.{{factbox:5205:R}}

Login