Gruvutredare vill se en nationell strategi med brett stöd

Metall- och mineralnäringens vilja att investera skulle öka om politiken kunde peka ut en tydligare riktning, enligt gruvutredaren Helén Leijon. Hon bedömer att en nationell strategi med brett politiskt stöd skulle skapa ett tryggare investeringsklimat.

Utredningen om en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral, ledd av Helén Leijon, har lämnat över sitt slutbetänkade till näringsdepartementet. De olika förslagen syftar till att renodla tillståndsprocessen, att införa en form av fördelning av statliga medel till gruvkommuner – en gruvpott – samt former för en stärkt lokal dialog.

– Våra förslag innebär att vi stärker möjligheterna till prospektering och renodlar prövningsprocessen och gör den mer funktionell, säger utredaren Helén Leijon i ett pressmeddelande.

Utredaren förespråkar också en brett parlamentariskt förankrad nationell strategi för hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineraler. Detta då en tydligare politisk riktning i mineralpolitiken, ”både mot ett ökat uttag av primära resurser och mot en ökad metallåtervinning med sikte på att metallflöden på sikt enbart ska vara cirkulära”, skulle skapa ett tryggare investeringsklimat och därmed öka bolagens investeringsvilja. Men en förutsättning är att strategin är långsiktig, noterar utredaren.

Login