Hallå där Johanna Johansson – Hur ser du på framtiden för nationella skogsprogrammet?

HALLÅ DÄR. Södertörnsforskaren Johanna Johansson har de senaste åren närstuderat samverkan och beslutsfattande inom den nationella skogspolitiken. Skogsutredningens förslag att koppla loss skogsprogrammet från Regeringskansliet låter lovande, tycker hon.

Skogsutredningen föreslår att regeringen ska släppa greppet om nationella skogsprogrammet och istället tillsätta en nationell samordare i stil med bland andra initiativet ”Fossilfritt Sverige”.

Framför allt för att minska risken för att frågorna politiseras i ett tidigt skede, men samtidigt hoppas utredningen också att det ska skapas ”en kanal för skogens intressenter att kommunicera sina tankar till regeringen i exempelvis förslag till förändrad lagstiftning eller genom att belysa behov av åtgärder och styrmedel. ” 

Kan det här funka?
 
– Om man ska göra en sån här omstöpning så behöver det finnas en acceptans från dem som berörs. Jag tycker att det låter intressant och tror att det kan vara en väg framåt, utan att veta exakt hur man ska gå till väga. Det man pekar på är att den har blivit alltför politiserat i det nuvarande format, då är det väl värt att titta vidare på detta.

– Sedan får man väl dra lärdomar från tidigare samordnare inom bland annat ”Fossilfritt Sverige”, och det finns ju andra nationella samordnare också att lära av. Det verkar ju vara ett etablerat arbetssätt på Regeringskansliet.

Login