Handelsutskottets fokus: Partners måste få hjälp i avskogningsreform

Åtagandet att stoppa avskogningen är centralt ur både ett biodiversitets- och klimatperspektiv. Det har bland annat slagits fast vid FN:s klimatkonferens i Glasgow förra året. Men när det kommer till att faktiskt kunna anta ett EU-svar på frågan – så är läget knivigt.

Europeisk konsumtion beräknas bidra till omkring tio procent av den globala avskogningen. Tanken i Bryssels förslag är att alla varor som omfattas av förordningen, genom en utbyggd kontrollapparat, ska kunna intyga att dess produktion inte bidragit till avskogningen.

Men EU-kommissionens plan att uppdatera och utvidga timmerförordningen till att omfatta fler produktgrupper och fler krav har hittills inte haft det helt lätt att passera smärtfritt. Särskilt i ministerrådet. Och inte blir det lättare av att de två främsta kritikerna, Tjeckien och Sverige, tar över rodret efter varandra som ordförande och agendasättare för ministerrådets arbete under det kommande året.

I EU-parlamentet har ändå de första stegen tagits i veckan. Detta efter att svenska liberalen Karin Karlsbro som rapportör har fått ihop en majoritet för vilken hållning som handelsparlamentarikerna ska ta till förslaget.

Login