Högkostnadsskydd under attack från flera håll – även internt

Beslutet att ta S-regeringens högkostnadsskydd vidare slog bakut för den nytillträdda regeringen, när Skånemoderater pekar på att de inte fått vad de blivit lovade. Men även på Regeringskansliet gnisslas det tänder över att inte ha fått mer att säga till om när Svenska Kraftnät tog fram förslaget.

Buden om hur politiken bäst ska underlätta för medborgarna att hantera höga elpriser har stått som spön i backen i årets valrörelse.

Där S-regeringen i somras utlovade ett omtag av förra årets elpriskompensation, hämtade Kristdemokraterna och Moderaterna inspiration från annat håll. De senare gick relativt gemensamt fram med förslag enligt den ”norska modellen” – och utlovade direkt prisstöd för kommande vinterns befarade höga priser.

Men av det budskapet som partierna gick ut med i valrörelsen blev det inget i det högkostnadsskydd som nu annonserats. I stället fick Moderaterna en svekdebatt på halsen med irriterade Skånemoderater.
”I stället för ett högkostnadsskydd för den kommande vintern presenterades ett återbetalningssystem för det gångna året,” skrev bland andra Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande, i Expressen.

Login