Högsta domstolen prövar PFAS-domen i Kallinge

Högsta domstolen ger prövningstillstånd för PFAS-målet i Kallinge. Tingsrätten gav Kallingeborna rätt till skadestånd efter att ha druckit vatten förorenat av Försvarsmaktens brandskum, men domen revs upp av hovrätten. ”Det var det bästa som kunde hända.” säger Louise Karlsson från PFAS-föreningen om HD:s besked.

Högsta domstolen kommer att pröva hovrättens dom i det så kallade PFAS-målet. Det är 155 Kallingebor som år 2016 stämde det kommunägda bolaget Ronneby Miljö och teknik efter att ha druckit vatten förorenat av PFAS. Utsläppskällan är Försvarsmaktens brandövningsplats på flygflottiljen F17.

Tingsrätten gav de drabbade Kallingeborna rätt till skadestånd, men hovrätten rev upp domen med argumentationen att de höga PFAS-halterna innebar en förändring av kropparna, men att personerna bakom stämningen inte kunnat bevisa att det i sig utgjort en skada på kroppen. HD:s besked om prövningstillstånd togs emot med starka känslor bland föreningens medlemmar.

– Det var det bästa som kunde hända. En produkt ska inte innehålla så mycket gifter. Vår advokat beskrev det som att vi fått in elefanten genom nyckelhålet. Nu ska vi bara få den att dansa också, säger Louise Karlsson till P4 Blekinge.

Login