Hon får Naturvårdspriset 2024

Lena Gustafsson, professor i naturvårdsbiologi, får SLU Artdatabankens naturvårdspris 2024, detta för att hon ”trots ofta obekväma sanningar har lyckats vara en viktig och uppskattad kunskapsförmedlare om naturvård i skog”.

På 1970-talet slogs Lena Gustafsson av hur polariserad skogsdebatten var. Sedan dess har hon ägnat sitt liv åt att forska om alternativa avverkningsformer, innovativa restaureringsmetoder, rekreationslandskap och viltlandskap i balans. ”Inte en förkämpe för skogsbruket men inte heller en miljöaktivist” anser SLU som nyligen har givit henne Naturvårdspriset 2024.

– De svenska skogarnas framtid är ett konfliktfyllt område där ekonomiska, miljömässiga eller sociala värderingar ofta styr debatten. I det läget är forskning och vetenskaplig reflektion särskilt viktig. Jag är därför väldigt glad att naturvårdspriset i år går till Lena Gustafsson. Hon har varit en oerhört viktig kunskapsförmedlare för många som arbetar med skog, säger Mark Marissink, chef för SLU Artdatabanken, i ett pressmeddelande.

”Trots ofta obekväma sanningar har hon lyckats vara en viktig och uppskattad kunskapsförmedlare om naturvård i skog”, kan man läsa i motiveringen till beslutet. ”En enande kraft inom ett konfliktfyllt forskningsområde”.

Login