Hon vill riva upp förhandlingsposition om friskare jordar

Skogsövervakningsförhandlaren Emma Wiesner (C) hoppas kunna förhandla om EU-parlamentets hållning till markhälsoövervakningsförslag efter valet. ”Det är en kontroversiell fråga, eftersom de kompletterat övervakningslagen också med åtgärder”, säger hon.

I veckan väntas slutomröstningar om ett stort antal lagförslag under EU-parlamentets sista session för mandatperioden. Bland annat skärpta luftkvalitetsregler, höjda ambitioner i arbetet att återanvända och materialåtervinna förpackningar och stödförordningen för att underlätta för nettonoll-industrier.

Men samtidigt tas också positioner kring lagförslag som inte hinner förhandlas klart före valet. Och en av dem som redan tagits, ser ut att kunna hänga löst. Det rör lagförslaget som ska försöka leda till att höja statusen på de europeiska utarmade jordarna, som uppskattas omfatta omkring 60-70 procent av den odlingsbara marken.

Markhälsodirektivet – som presenterats som en åtgärd för att nå ett övergripande mål om att EU:s alla jordar ska nå en god status till år 2050 – har inte haft en helt enkel väg genom lagstiftningsförsamlingen.

Login