Ingen enkel uppgift att bedöma klimateffekter på samlat sätt

Som ett led i att svara upp mot lagkrav och kritik från oppositionen anslog regeringssamarbetet medel till flera myndigheter för att få mer koll på effekterna av styrmedel ur ett klimatperspektiv. Men den första avrapporteringen är inte bara munter läsning.

Efter kritik från egna expertmyndigheter, som använts som ammunition i den politiska debatten av bland andra Moderaterna har Energimyndigheten, Konjunkturinstitutet, Trafikverket tillsammans med Naturvårdsverket fått i uppdrag att ta fram en vägledning av hur effektanalyserna av styrmedlena på klimatområdet bör genomföras.

Under onsdagen överlämnades den första avstämningen i arbetet till regeringen, och det är inte bara munter läsning.

Men även om myndigheterna pekar ut ett antal problemområden så har de goda förhoppningar till att ändå kunna leverera ett första utkast till vägledning redan i oktober.{{factbox:2643:R}}

– Hur långt vi hinner tills dess vet vi inte ännu. Men vi ska ju stötta tre regeringsuppdrag som samtidigt ska ta fram underlag till nästa klimatpolitiska handlingsplan, så det gäller att jobba lite parallellt med dem, säger Tea Alopaeus på Naturvårdsverket till Altinget.

Förutom att därigenom kunna ge mer kött på benen inför framtida förhandsbedömningar av planerade reformer, är det samtidigt tänkt att myndigheterna ska bli bättre på att göra bedömningarna på samma sätt.

Login