Ingen tid för valbaksmälla: Detta är EU-höstens gröna giv

Bryssel sover inte bara för att Sverige går in i regeringsbildningsbubbla. Samtidigt som Regeringskansliet kan få ny politisk ledning, behöver förhandlare och tjänstemän förbereda sig inför en intensiv vår under det svenska ordförandeskapet nästa år. Här är några av regelverken där det hettar till under hösten samt flera av dem som kan landa i förhandlarnas knän i vår.

Elpriserna klättrade upp i toppen som ett av de mest debatterade ämnena i valspurten i Sverige. Men även om det debatteras på nationell nivå vad som ska göras, så är det i Bryssel som de stora åtgärderna ser ut att genomföras.

Med hänvisning till EU-fördragets artikel 122 pågår det nu ett intensivt arbete med att ta fram ett europeiskt svar på hur den ryska aggressionen på energisidan ska hanteras. EU-kommissionens förslag planeras i veckan. Det tjeckiska ordförandeskapet har utlovat att energiministrarna ska samlas än en gång i september, för att då fatta beslut om åtgärder.

Men den större elmarknadsreformen som ska bädda för att det nu uppkomna läget inte ska kunna inträffa framöver, det blir en svensk huvudvärk att hantera. Lagförslagen planeras att presenteras under våren 2023.

Login