Interna krav på Dadgostar att lämna bensinuppgörelsen

Nästan 50 vänsterpartister, varav två riksdagsledamöter, kräver att partiet ska lämna uppgörelsen med M, SD, KD och L om sänkt skatt på bensin och diesel. ”Vi tycker inte det är vänsterpartistisk politik att gå samman med SD och M för att sänka bensinskatten.” säger Rikard Warlenius (V) till Altinget.

Beslutet från Vänsterpartiets verkställande utskott att ansluta sig till den uppgörelse i riksdagen om att sänka skatten på bensin och diesel mer än vad regeringen har föreslagit har väckt starka känslor i partileden. På måndagen lämnades ett internt upprop, som Ekot var först att rapportera om, med nästan 50 underskrifter över till partiledning i protest mot VU:s beslut.

– Vi tycker inte det är vänsterpartistisk politik att gå samman med Sverigedemokraterna och Moderaterna för att sänka bensinskatten, säger Rikard Warlenius, kommunpolitiker i Stockholms stad, till Altinget.

Bland undertecknarna finns bland andra distriktsordföranden, kommun- och regionalfullmäktigeledamöter samt två riksdagsledamöter – varav den ena vill vara anonym och den andra är Jens Holm, partiets klimatpolitiska talesperson.

Login