Jägarna pressar på inför vinterns vargjaktsbeslut

Svenska jägareförbundet mobiliserar inför länsstyrelsernas beslut om vinterns vargjakt och kräver att stammen minskas med minst 100 vargar. ”Vi är oroliga för att man annars tappar möjligheten att komma ner till de nivåer som politiken har bestämt.” säger förbundets ordförande Peter Eriksson.

Svenska jägareförbundet vill att vargstammen pressas ned från cirka 400 till 300 och arbetar intensivt för att nå fram till de länsstyrelser som är i färd med att besluta om vinterns licensjakt. Enligt ordförande Peter Eriksson riskerar Sverige att tappa greppet om vargstammen om den tillåts växa för mycket.

– Det finns EU-domar som slår fast ett maximalt uttag på 15 procent. Kommer man då upp i en nivå på 600 eller 500 vargar, då blir det svårt att återigen kunna komma ner 300, säger han till Altinget.

Jägareförbundet är inte ensamma om att driva frågan, utan även LRF och Svenska kennelklubben samt Svenska samernas riksförbund (SSR) är med på tåget. För SSR:s del handlar det om att ju mindre vargstam, desto färre vargar som trycks upp mot renskötselområdet.

Login