Jakt på ammande mammor – Finland ska undersöka miljögifter i bröstmjölk

Finska institutet för hälsa och välfärd ska undersöka miljögifter i bröstmjölken. Målet är att rekrytera totalt trehundra ammande kvinnor i tre olika städer: Helsingfors, Kuopio och Rovaniemi. 

De ämnen som är i fokus för studien är bland annat dioxiner, PCB-föreningar, vissa brandskyddsämnen, fluorerade ytbehandlingsämnen och tillsatsämnen i plast.

– Resultaten hjälper oss att reda ut på vilket sätt barns och vuxnas exponering för miljögifter har förändrats i Finland under de senaste årtiondena, på vilket sätt kosten och andra faktorer inverkar på exponeringen och på vilket sätt man kan minska exponeringen ytterligare. Resultaten kan till exempel användas i kostrådgivningen för gravida kvinnor och kvinnor i fertil ålder samt för att främja amningen, säger THL:s forskningsprofessor Hannu Kiviranta i ett pressmeddelande.

I Finland har halterna av miljögifter i modersmjölken minskat betydligt under de senaste årtiondena och halterna är numera små, enligt THL:s pressmeddelande. Motsvarande undersökning har genomförts regelbundet i Finland, den senaste år 2010.

Login