JK vill få till mer sekretess vid rättstvister

Justitiekanslern vill kunna begränsa möjligheterna till insyn i fall där myndigheten företräder statens intressen. Statens konflikter med Huawei och prospekteringsbolaget Aura Energi är en bidragande orsak till JK:s önskan.
– Det handlar främst om att likställa oss med andra myndigheter, säger föredragande Markus Tengblad.

Förslaget som nu skickas ut på remiss innebär bland annat att det ska bli lättare att införa sekretess på handlingar i rättvister, ”oberoende av vem som lämnat uppgiften”.

Tanken är framför allt att detta ska göra att Justitiekanslern enklare ska kunna förbereda sina yttranden i rättstvister, när myndigheten företräder staten, utan att denna förberedelse ska bli offentlig för motparten.

Till skillnad från tidigare bestämmelser i nationella ärenden, där det har varit möjligt att sekretessbelägga handlingar som inhämtats från enskilda, så ska det nu också bli enklare att begränsa insynen i kommunikationen mellan myndigheter, enligt förslaget.

{{quote:7563:R}}Som det är nu, ska det än så länge inte ha förekommit något ärende där offentlighetsprincipen har ställt till det. Men myndigheten får emellanåt lägga omfattande resurser på att undvika att dessa förberedelser blir offentliga, vilket man vill undvika framöver.

– Det kan handla om att vi får inhämta information genom möten eller liknande, där det inte behövts upprättas handlingar, säger Markus Tengblad, föredragande på Justitiekanslern, som har varit med och tagit fram den promemoria som regeringen nu skickat ut på remiss.

Login