Johan Rockström får chefstjänst vid Potsdaminstitutet för klimatforskning

Johan Rockström lämnar chefsposten på Stockholm Recilience Centre, SRC, för en ny tjänst vid Potsdam Institutet for Climate Impact Research, PIK. 

Efter tolv år som chef för SRC meddelar nu professor Johan Rockström att han lämnar sin post i oktober 2018. Rockström kommer istället att bli chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland. Rockström kommer att dela chefsposten tillsammans med nuvarande vicechef professor Ottmar Edenhofer. Tillsammans ersätter dePIK-chefen Joachim Schellnuber. 

Johan Rockström kommer i sin nya roll fortsätta att arbeta nära SRC:s ledning. Exempelvis som forskningsledare för projektet "Earth Resilience in the Anthropocene, som finansieras av Europeiska forskningsrådet. Rockström har varit chef sedan SRC startades år 2007 och menar att det är dags att lämna utrymme för nytt ledarskap. 

- SRC har utvecklat en stark forskningsmiljö. Vi har vuxit mer än fyra gånger och etablerat oss som en världsledande akademisk miljö i framkanten av vetenskap om hållbar utveckling, och studier av komplexa system. Vi har också lyckats bli en internationell nod för dialog mellan forskning, politik, praktik och näringsliv. Nu när vi går in i vårt andra decennium, känner jag att det är dags att lämna utrymme för ett nytt ledarskap, säger Johan Rockström i ett pressmeddelande. 

Login