Kärnavfallsrådets inspel ger råd om osäkerheterna

FÖRVARING. Det oberoende tvärvetenskapliga rådet pekar på flera osäkerheter och etiska konflikter inför att regeringen ska fatta beslut om vad som ska hända med kärnavfallet.

Frågan om hur regeringen kan tänka när den under stor osäkerhet ska fatta beslut om ett ovanligt komplicerat projekt är det genomgående temat i den senaste kunskapslägesrapporten som den tvärvetenskapliga kommittén lämnade till regeringen på tisdagen.

– Det är inte ovanligt att politiska beslut ska fattas under stor osäkerhet, men här finns det många fler dimensioner. Med osäkerhet menar vi då inte nödvändigtvis det som är riskfyllt, utan också det som är okänt, helt eller delvis. Detta kan man ibland utforska, men i sådana här fall, med så stora tidsrymder som vi talar om här så finns det flera olika saker som vi inte kan veta något om, säger rådets ordförande Carl Reinhold Bråkenhielm till Altinget och fortsätter:

– Vi vet exempelvis knappast hur samhället utvecklas under den långa period när det här förvaret ska byggas, för att inte tala om de hundra tusen år som det ska innesluta det använda bränslet. Det är ett perspektiv som vi ville lägga till på den här frågan.

Login