Kemi: Kosmetikabranschens löfte om mikroplaster räcker ej

KEMIKALIER. Kosmetikabranschen har gjort ett frivilligt åtagande att fasa ut mikroplaster i kosmetiska produkter senast nästa år. Men Kemikalieinspektionen anser ändå att det behövs ett förbud.

När Kemikalieinspektionen undersökte ett antal så kallade skrubbprodukter under hösten innehöll fyra av tio produkter mikroplaster. Det är en bidragande orsak till att myndigheten föreslår ett nationellt förbud mot mikroplaster i kosmetiska produkter från och med år 2018. Mikroplaster är skadliga för vattenlevande organismer.

Kosmetikabranschens frivilliga åtagande att rensa alla kosmetiska produkter – exempelvis duschkrämer, schampo, ansiktsrengöring och tandkräm – från mikroplatser riskerar att inte räcka ända fram, enligt Kemikalieinspektionens bedömning.

Sverige bör parallellt med ett nationellt förbud också arbeta för ett förbud inom hela EU. Men i nuläget är EU-kommissionens intresse för frågan lågt, anser Kemikalieinspektionen. Att införa ett nationellt förbud för kosmetiska produkter är juridiskt möjligt, skriver myndigheten i sin rapport till regeringen.

Login