Klimatforskarens sötsura karamell till politiker och skogsnäring

Den stora händelsen för Skogssverige nästa vecka är inte Almedalsveckan på Gotland, utan den globala skogsforskarkonferensen IUFRO Stockholm 2024. Och lagom till den – och lagom till Almedalsveckan också för den delen – har klimatprofessorn Markku Rummukainen vid Lunds universitet släppt en ny kunskapssammanställning om skogens klimatnytta.

Det är en rapport som kan läsas på olika sätt, beroende på var man står och vad man gör och hur man ser på skogen. Å ena sidan kan man så klart uppskatta budskapet om skogens potential i klimatarbetet, att den kan spela en betydligt större roll än vad den gör i dag.

Å andra sidan är det inte alla som är ohejdat entusiastiska inför Rummukainens slutsats om att de två främsta vägarna till att uppnå större klimatnytta från skogen är: En annan användning än i dag av träråvaran och – minskad avverkning. Slutsatsen om att Sverige behöver att minska avverkningen för att öka kolsänkan är inte särskilt ny, men den är inte heller särskilt uppskattad på alla håll. Inte minst är regeringens tydliga linje att skogsnäringen ska begränsas så lite som möjligt.

Login