Klimatlöftena ramlar in – men i övrigt otydlig spelplan inför klimatförhandlingarna

Utsläppsminskningsambitionerna går åt rätt håll, men för sakta. Det är budet bara några dagar innan Cop27-förhandlingarna drar i gång i Egypten. När det kommer till de andra tunga frågorna inför mötet så är spelplanen mer oklar, uppger Sveriges förhandlingschef Mattias Frumerie.

För att ligga i linje med 1,5-gradersmålet behöver växthusgasutsläppen minska med 45 procent till år 2030. Med 24 nya och uppdaterade nationella klimatplaner, efter den senaste sammanställningen förra året, så ser det ut att ske vissa förändringar inför starten av Cop27 om någon vecka.   

{{factbox:3712:R}}– Den siffran vi fick inför Cop26 var att utsläppen skulle öka med mer än 13 procent till 2030 med den ambitionsnivån som fanns då, säger Sveriges förhandlingschef Mattias Frumerie till Altinget.

Och även om det fortsatt långt kvar till 1,5-gradersmålet, så höjs ambitionerna i och med de nya buden. Beroende på vilka faktorer som tas in ges olika resultat, men jämfört med förra årets bedömning på 13,7 procents ökning till 2030 relativt nivåerna 2010, bedöms nu ökningen i stället landa på 10,6 procent.

Login