"Paris visade att vi har styrkan och viljan"

KLIMAT. Det kommer att krävas mer forskning och ett större ansvar från politiker och näringsliv om Paris-avtalets mål ska uppfyllas. Det sade EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete vid sitt besök i Stockholm.

Det var optimistiska tongångar när klimatavtalet i Paris diskuterades på Stockholms universitet på måndagen. EU kan vara stolta över att ett sådant brett och omfattande avtal slöts i Paris i höstas menade Miguel Arias Cañete, EU-kommissionär med ansvar för klimat och energi.

– Vi har redan tagit de första stegen. Paris visade att vi har styrkan och viljan att klara av det här. Nu börjar vi implementera det första åtgärderna, men vi kommer behöva bli ännu mer ambitiösa i framtiden, sade han.

Målet om att försöka begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader lyfter Miguel Arias Cañete fram som det mest avgörande målet. Samtidigt anser han att vetenskapen om vad den temperaturhöjningen kan ha för betydelse i dag är för liten. Det är en uppfattning som också delades av Johan Kuylenstierna, professor och chef för Stockholm Environment Institute.

Login