Klimatrådets uppmaning: Skapa marginal till kolsänkemålet

Regeringen kan inte vänta in Miljömålsberedningens förslag för hur Sverige ska klara EU-kraven på markanvändningssektorn, utan måste agera nu, enligt Klimatpolitiska rådet. ”Klimatomställning handlar väldigt mycket om att ligga i fas och bädda för kraftfulla åtgärder tidigt”, säger ordförande Åsa Persson.

Klimatpolitiska rådet sågar Tidöregeringens klimatpolitik vid fotknölarna på många områden, men levererar också några tydliga uppmaningar kring hur den kan agera för att vända skutan framöver.

Bland annat uppmanar rådet regeringen att ta tag i åtgärder för att minska fossilutsläppen på studs. Om inte för att leva upp till Parisavtalets mål, så för att inte hamna i trubbel i relation till de kolupptagsmål som finns för markanvändningssektorn i unionen.

En av rekommendationerna är att regeringen bör ”Ta fram en samlad plan för att öka upptaget av koldioxid i skog och mark, samt skapa en säkerhetsmarginal mot Sveriges EU-åtagande i markanvändningssektorn (LULUCF) genom ytterligare utsläppsminskningar inom ansvarsfördelningsförordningen (ESR)”

Login