Klimattullar: L:s anklagelser om svek avfärdas av M

Framtiden för koldioxidtullarna är oklar efter att EU-parlamentets handelsutskott inte kunde enas om en hållning. Utskottets företrädare i frågan, Liberalen Karin Karlsbro, anser att den kristdemokratiska gruppen svikit sina löften. Men M-parlamentarikern Jörgen Warborn slår tillbaka: ”Det tillkom positioner utanför kompromissen som vi inte kunde acceptera”

EU-förslaget, som är tänkt att leda till att den fria tilldelningen inom utsläppshandeln ersätts med gränsjusteringsavgifter på importerade varor, har stött på grus i lagstiftningsmaskineriet. Detta efter att parlamentets handelsutskott inte kunde enas kring ett gemensamt inspel till miljöutskottet i måndags.

Den liberala parlamentarikern och utskottsföreträdaren Karin Karlsbro anser att den kristdemokratiska gruppen EPP hoppat av en överenskommelse partigrupperna emellan.

– Att EPP och Moderaterna oannonserat väljer att rösta emot den kompromiss där vi gått dem till mötes på flera punkter är inte bara ett svek som förhandlingspartner, det är framförallt ett stort svek mot det globala klimatarbetet, säger Karlsbro i ett pressmeddelande på tisdagen.

Login