”Koldioxidskatten alldeles för hög”

SKATTER. Koldioxidskatten i Sverige är tre gånger högre än motiverat. Den slutsatsen drar nationalekonomen Jacob Lundberg (M) i en forskningsgenomgång för den liberala tankesmedjan Timbro.

Enligt rapporten ligger de flesta beräkningar av koldioxidskattens samhällskostnad på mellan 100 och 300 kronor per ton utsläpp. När Australien 2012 införde en skatt på koldioxid var den 140 kronor per ton (den nya liberala regeringen har tagit bort skatten). I USA räknar man med 180 kronor per ton.

Den svenska skatten på koldioxid är 1 080 kronor per ton. För industri utanför handeln med utsläppsrätter, och för lantbruk, är skatten 324 kronor per ton. De som ingår i EU-handeln med utsläppsrätter betalar knappt 50 kronor för att släppa ut ett ton koldioxid.

Jacob Lundberg tycker att Sverige ska sänka koldioxidskatten, men samtidigt ta bort rabatterna för industri och lantbruk. Han menar att enhetlig skatt på koldioxid är det effektivaste sättet att minska utsläppen. ”Det finns goda skäl att tro att politikerna inte besitter tillräcklig information för att kunna detaljreglera. Dessutom gör sig politikerna sårbara för lobbying, vilket innebär att utfallet ofta är långt ifrån det samhällsekonomiskt optimala”, skriver han i rapporten.

Login