Kommuner kräver kompensation när regeringen backar från reseavdragsreform

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) river upp reseavdragsreformen innebär det ett skattebortfall på nästan sju miljarder kronor för landets kommuner och regioner. I remissvaren påpekar flera av dem att det måste kompenseras. Organisationen SKR däremot rasar över den extremt korta svarstiden.

Knappt tio dagar, varav sju arbetsdagar, fick remissinstanserna på sig för att analysera regeringens förslag om att riva upp reformen av reseavdraget och höja ersättningarna till bilister.{{quote:10379:R}}

En så kort remisstid omöjliggör ett väl analyserat och genomarbetat remissvar, skriver Sveriges kommuner och regioner i sitt yttrande till finansdepartementet. SKR anser att hanteringen är anmärkningsvärd och ”vill med skärpa påtala vikten av att rimliga svarstider ges i remitteringen av lagförslag”.

{{quote:10381:L}}Och det är ett förslag som i hög grad påverkar kommunsektorn, totalt ett skattebortfall på nästan sju miljarder kronor för landets kommuner och regioner. Framför allt beror det på förändringen att inte införa en skattereduktion, utan att stå fast vid ett avdrag.

Login