Kommuner vill att gruvutredning görs om

Oron för konsekvenserna av brytning av alunskiffer är stor på Österlen och runt Storsjön i Jämtland. Utredaren som skulle föreslå skärpta regler har inte genomfört sitt uppdrag, enligt berörda kommuner. "Nu hoppas vi att man lyssnar." säger Daniel Danielsson (C), kommunalråd i Åre.

Kommunledningen i Åre skulle allra helst vilja se ett totalförbud mot utvinning från alunskiffer, miljöriskerna är för stora. Oron för Storsjön, granne med fyndigheterna, är stor bland kommunerna runt landets femte största sjö. Jämtland och Österlen är två av de alunskifferområden som lockar gruvbolagen.

– Utifrån försiktighetsprincipen vill vi helst se ett förbud, men allra minst vill vi ha tydliga skärpningar av lagen, säger kommunalrådet Daniel Danielsson (C) till Altinget.

Januaripartierna har enats om att reglerna för utvinning av alunskiffer ska skärpas, men utredaren Helén Leijon som förra året fick i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på skärpningar har inte gått i mål med sin uppgift. Det anser inte bara Åre kommun i sitt remissyttrande till näringsdepartementet, utan även grannkommunen Berg och Region Jämtland Härjedalen.

Login