Kritik mot danskt biogasstöd – varningsflagg för Sverige?

På fem år har Danmark fyrdubblat stödet till biogasproduktionen. Lejonparten går till produktion av biogas från stallgödsel, men stödet får hård klimatkritik i en internationell forskningsrapport. Andra forskare är förvånade över invändningarna.

–Jag har oerhört svårt att förstå hur man kan komma till en sån här slutsats, säger Mats Eklund på Linköpings universitet.

Den primära invändningen från rapportförfattarna vid World Resource Institute mot det danska biogasstödet är att förädlingen av stallgödsel i biogasproduktionen inte är klimatmässigt gynnsam. Framför allt för att det är svårt att undvika läckage i olika led i produktionen, vilket gör att klimatvinsten som uppnås genom att biogasen tränger undan fossilgas, slås ut.

– Vi har räknat på flera olika baslinjer, eftersom det inte är helt självklart var vi står i dag med de nuvarande utsläppen från hanteringen. Men oavsett vilka utsläpp vi räknar på, så är det inte motiverat ur klimatsynpunkt att satsa på biogasförädling, nästintill oavsett vilka åtgärder du gör för att begränsa läckaget, säger Chalmersforskaren Stefan Wirsenius till Altinget.

Wirsenius är en av medförfattarna till WRI-rapporten, som framför allt tagit fram förslag på hur jordbruket kan bli klimatneutralt i grannlandet. Förutom ett antal åtgärder på olika områden, riktas det kritik mot vissa av de stöd som finns på plats i dag.

Allra skarpast är invändningarna som riktas mot stödet till stallgödselgasen, som är den förnybara produktion som tar emot mest stöd per producerad energienhet enligt rapporten.
– Det kan aldrig vara kostnadseffektivt att spendera så mycket pengar på biogas, säger huvudförfattaren Tim Searchinger, till vardags på Princeton, till tidningen Politiken.

Login