Kritik mot nytt rot-avdrag med energifokus

AVDRAG. Utredaren Lise Nordins förslag om att införa ett särskilt energirotavdrag får sträv kritik från utredningens egna experter.

Utredaren, tidigare riksdagsledamoten (MP), Lise Nordin föreslår i sitt slutbetänkande Mindre aktörer i energilandskapet ett särskilt energirotavdrag för utvalda energieffektiviseringsåtgärder. Men förslaget får kritik redan i slutbetänkandet. Tre av utredningens experter har invändningar mot förslaget, bland annat Elon Strömbäck från Energimarknadsinspektionen. Han skriver i ett särskilt yttrande i slutbetänkandet att utredningen har generella kvalitetsbrister vad gäller den samhällsekonomiska analysen:

"Utifrån min expertroll med särskilt fokus på vita certifikat och energirotavdrag är min bedömning att det utan kompletterande analyser inte går att bedöma om de ekonomiska styrmedel som utredningen föreslår är samhällsekonomiskt motiverade."

Även Erik Thornström, Energiföretagen, anser att utredningens analys har brister. Utan en analys av effekterna av utredningens på elanvändarnas beteende är beslutsunderlaget ofullständigt, skriver Thornström i sitt särskilda yttrande.

Login