Kritiken mot flygskatt är inte svartvit

KOMMENTAR. Förslaget om flygskatten får mycket hård kritik från remissinstanserna, enligt rapporteringen. Frågan är om det är hela sanningen?

När man läser svaren från 179 olika remissinstanser som yttrar sig om ett kontroversiellt förslag i en komplicerad fråga, då kan man lugnt räkna med att hitta en lång rad kritiska synpunkter. Då kommer det också gå enkelt att skriva en artikel med en rubrik i stil med "Remissinstanserna sågar flygskatten", vilket många har gjort utifrån remissvaren om förslaget om en skatt på flygresor.

Och visst finns täckning för en sådan rubrik. Det är gott om invändningar mot förslaget bland de många yttrandena som har kommit in till finansdepartementet. Några instanser som har lämnat utpräglat kritiska remissvar är Svenskt näringsliv, Svenskt flyg och Ekonomistyrningsverket. Ingen väntar sig väl heller att kommunstyrelsen i en glesbygdskommun långt upp i norr ska resa sig upp och applådera en skatt på flygresor. Kritiken må vara befogad eller ej, men den är förväntad. Det som är mer intressant i remissvaren är andra saker.

Även bland dem som anser att förslaget har brister, så finns medvetenhet – i många fall en frustration – över det faktum att flyget inte betalar för sin klimatpåverkan. Många remissvar må vara kritiska, men det handlar inte alltid om skoningslösa sågningar, utan om en resonerande kritik. Den tid man på bred front kunde säga arrogant tvärnej till flygskatter har smält bort i takt med Arktis is. I remissvaren finns också en flora av förslag kring frågan:

Login