Kritikerna får gehör – åtgärdsprogrammen för vatten ska prövas

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram för perioden 2021-2027 ska prövas av regeringen. Det beskedet kom från miljödepartementet på måndagen – mindre än två dagar innan de nuvarande programmen löper ut.

Regeringen ska pröva de fem vattenmyndigheternas åtgärdsprogram för vattenförvaltningen för perioden 2021-2027. Det meddelade regeringen strax efter lunch på måndagen – mindre än två dagar innan det nuvarande programmet löper ut.

Åtgärdsprogrammen är kopplade till EU:s vattendirektiv och löper i cykler om sex år, det vill säga att vart sjätte år ska ett reviderat åtgärdsprogram komma på plats.

Kritiken mot de dokument som de fem vattenmyndigheternas tagit fram har varit hård, precis som de två tidigare omgångarna. {{factbox:2965:L}} Bland de tunga aktörer som har ropat efter att regeringen ska pröva åtgärdsprogrammen finns riksdagen (genom ett tillkännagivande), Sveriges kommuner och regioner, LRF och Svenskt vatten. Programmen är omöjliga att genomföra, saknar finansiering och är inte förankrade hos dem som ska genomföra dem, lyder den kritik som de tre organisationerna har fört fram gemensamt.

Login