KSO ska leda globalt hållbarhetsnätverk

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), har blivit vald till president för hållbarhetsnätverket Local governments för sustainability, ICLEI. Hon är den första från Skandinavien att ha posten.

2 500 städer och regioner är med i nätverket som samlar lokala myndigheter världen över. ICLEI medverkar på FN:s årliga klimatkonferenser och har en särskild ackreditering hos FN i New York.

Malmö stad har varit medlem i ICLEI sedan 1998 och kommunen stod värd för nätverkets världskongress för 2021–2022. Då valdes Katrin Stjernfeldt Jammeh till vicepresident. I juni är det dags för världskongress igen, denna gång i São Paulo i Brasilien. Då blir hennes presidentskap officiellt antaget.

– När vissa länder och regeringar backar från sina åtaganden i Parisavtalet, så vill städer världen över i stället växla upp. Men då krävs det att vi blir insläppta i beslutsfattande rum och att finansieringen också når den lokala nivån, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh i ett pressmeddelande.

Login