Kunskapsunderlag för hotade arter möter tufft motstånd

Artskyddsutredningen idé att länsstyrelserna ska ta fram särskilda livsmiljöunderlag för de hotade arterna får nobben från tunga remissinstanser. Naturvårdsverket och branschorganisationen Skogsindustrierna säger båda nej. Mark- och miljödomstolen i Östersund varnar för ökad rättsosäkerhet för markägarna.

Det finns remissinstanser som välkomnar artskyddsutredaren Lars Tysklinds förslag om så kallade livsmiljöunderlag, ett kunskapsunderlag som länsstyrelserna ska ta fram för hotade eller regionalt prioriterade arter vart femte år. I Artskyddsutredningen beskrivs livsmiljöunderlaget som en länk mellan myndigheternas kunskap och en verksamhetsutövares utredningsansvar.

Bland de aktörer som ger förslaget tummen upp i sina yttraden till miljödepartementet finns Kungliga skogs- och lantbruksakademien (KSLA), Naturskyddsföreningen, Havs- och vattenmyndigheten samt Länsstyrelsen i Skåne.

KSLA skriver i sitt yttrande att det är viktigt att lyfta blicken från skydd av enskilda arter, till att också omfatta förutsättningarna för den biologiska mångfalden. ”Akademien stödjer därför förslaget om livsmiljöunderlag, vilka rätt utformade kommer att kunna ge verksamhetsutövare och myndigheter tillgång till samlad kunskap om fastighetens och landskapets biologiska mångfald.” skriver KSLA.

Login