Kustbevakningen täcker upp danska brister till havs

Danska försvaret får svidande kritik i en granskningsrapport för att inte klara sitt miljöräddningsuppdrag till havs. Men på den svenska sidan om Öresund är situationen väl känd sedan länge. ”Det är något vi förhåller oss till”, säger Mattias Lindholm, Kustbevakningen.

Danska Rigsrevisionen har granskat hur försvaret klarar sitt miljöräddningsuppdrag till havs. Inte särskilt bra alls – lyder den korta versionen av granskningsmyndighetens slutsatser.

Försvarsministeriet får sträv kritik för den undermåliga beredskapen till havs med totalt fyra fartyg, fartyg som bedömdes som omoderna redan för snart tre decennier sedan. Fartygen är hårt ansatta av fel, haverier och reparationsbehov, vilket gör att beredskapen har varit för låg drygt fyrtio procent av tiden under den senaste femårsperioden.

”Statsrevisorerna finner det mycket bekymrande, att Försvarsministeriet har känt till den bristfälliga beredskapen länge och redan 1996 bedömde att miljöfartygen var föråldrade.” skriver Rigsrevisionen som också påtalar att försvarsministeriet vare sig lever upp till den nationella havsmiljölagen eller till internationella avtal.

Login