Lång upptakt för Klimatpolitiska rådet

KLIMATGRANSKNING. Det finns ingen färdig mall för att utvärdera en regerings samlade politik mot ett långsiktigt mål. Klimatpolitiska rådet kommer därför lägga en stor del av sitt första år på att hitta ett arbetssätt, enligt rådets första rapport till regeringen.

Klimatpolitiska rådet som formellt inrättades vid årsskiftet har nu tagit sina första trevande steg och lämnat över sina första årliga rapport till regeringen. I rapporten konstaterar rådet att man ännu inte har vare sig sig arbetssätt eller lämpliga metoder klara. Det finns helt enkelt inga beprövade metoder för att kontinuerligt utvärdera regeringens samlade politik mot ett långsiktigt mål, skriver rådet i sin rapport.

En viktig bas, enligt rådet, är att säkerställa "att målen är väl definierade och att det ur utsläppsstatistiken på ett transparent sätt går att utläsa när de är uppnådda".

Under våren avser Klimatpolitiska rådet att dra upp inriktningen och planerna för det fortsatta arbetet, en stor del av året kommer sedan gå åt till att utforma arbetssätt och metoder. Det är väsentligt med ett strategiskt perspektiv på etappmålen, enligt rapporten, då det inte är säkert att kortsiktig kostnadseffektivitet är det som är mest effektivt för att nå det långsiktiga målet om noll nettoutsläpp år 2045.

Login