Laddat när lösning för råvarubrist till batterier ska fram i Bryssel

Tilltänkta lösningar på flera problem kopplade till både råvarubrist och klimatomställningen i den nya batteriförordningen har stött på patrull hos lagstiftarna.

Som en central pusselbit i energiomställningen behöver marknaden för batterier få sig en rejäl skjuts framåt i EU. Men efter att förslaget för hur lösningen ska se ut lades fram i december förra året, har det visat sig svårare för lagstiftarna att få ihop bitarna i förslaget till ny batteriförordning.

– Det var tanken att lagen skulle börja gälla från första januari nästa år. Men det blir det ju inget av, säger en förhandlare till Altinget.

Förutom att tidsplanen spruckit, så är det samtidigt flera delar av lösningarna som är satta under press. En av de främsta rör frågan om hur man ska få till mer återvinning av byggstenarna till batterierna.

Bara en procent av råmaterialen till batterier produceras i dag i EU, enligt den senaste sammanställningen. Samtidigt beräknas exempelvis efterfrågan på litium öka minst 40 gånger från de nivåer som finns i dag.

Login