Laddhybrider får lägre supermiljöbilspremie

MILJÖBILAR. Regeringen fyller på supermiljöbilspremien i år och förstärker den nästa år, i väntan på att ett nytt premiesystem för miljöbilar kommer på plats. Men det är enbart rena elbilar kommer att få full premie under 2016, inte laddhybriderna.

Anslaget till den så kallade supermiljöbilspremien har tagit slut och regeringen lover nu att fylla på den med 132 miljoner kronor för 2015, i höständringsbudgeten. Dessutom ska premien förlängas under 2016 och anslaget ökas från 215 miljoner till 309 miljoner kronor. Förlängningen sker i väntan på det nya premiesystem för miljöbilar som håller på att utredas (ett så kallat bonus-malus-system) ska komma på plats till år 2017.

Men samtidigt som regeringen förlänger supermiljöbilspremien ska också "reglerna vässas". Det vill säga laddhybrider, bilar som kan drivas med både el och bensin, kommer att få halverad premie jämfört med i dag. Den sänks alltså från 40 000 kronor per bil till 20 000 kronor. Enbart rena elbilar kommer att få full premie under nästa år.

Dagens regler för premien är teknikoberoende och bygger enbart på utsläppsnivåer.

Login