Lagändring ska leda till ökad byggtakt

KORTNYTT. Förändring i plan- och bygglagen ska göra arbetet med digitalisering mer enhetligt. Genom att skapa en standard för hur myndigheter ska arbeta med digitalisering av grundkartor och detaljplaner hoppas regeringen på ökat tempo i bostadsbygget. 

Kommuner och andra myndigheter som arbetar med samhällsbyggnad arbetar i dagsläget på olika sätt när det kommer till digitalisering. Det saknas nationella bestämmelser för hur digitaliseringsarbetet av grundkartor, detaljplaner och planbeskrivningar ska utformas. Utan standardisering arbetar nu myndigheterna väldigt olika vilket har lett till ett bristfälligt samarbete myndigheterna emellan. Genom en förändring i plan- och bygglagen hoppas regeringen kunna ändra på detta. Lagförändringen ska arbeta fram en standard för hur myndigheter ska arbeta med digitalisering när det gäller grundkartor och detaljplaner i byggprocessen. 

Bostads- och Digitaliseringsmininster Peter Eriksson (MP) menar en debattartikel på Dagens Samhälle att tanken med lagändringen är att förenkla planprocessens olika delar och på så sätt snabba på arbetet med bostadsbygge. Eriksson anser att lagändringen kommer att ge utslag i en mer effektiv och smidig hanteringen i hela landet då det kommer att bli en standard för alla kommuner i hur de arbetar med digitalisering av plan- och byggprocesser.  

Lagenförändringen träder i kraft den 1 juli 2018. 

Login