Ländernas nya utsläppslöften räcker inte långt

PARISMÅL. Mindre än tre procent. Så låg är ambitionsökningen när de nya utsläppslöftena från länder motsvarande 30 procent av världens utsläpp räknas samman. "Förvånande att ambitionsnivån ligger så långt ifrån vad som krävs" säger Joel Bengtsson på Naturvårdsverket.

En procent minskade globala utsläpp till 2030. Det är den sammantagna bedömningen av FN:s klimatsekretariat efter att 75 länder, motsvarande 48 parter, inom Parisöverenskommelsen har lämnat in uppdaterade utsläppsminskningsplaner till UNFCCC.

Bland de länder som skulle kunna spikas upp vid skampålen finns Australien, Japan, Ryssland och Brasilien. De har alla lämnat in planer utan någon reell ambitionsökning i sina utsläppsmål till 2030. 

Men det är samtidigt inte självklart att de brutit mot överenskommelsen, då det fram till 2020 var möjligt att endast ”kommunicera” sin målsättning igen om man hade sitt nationella NDC (nationellt bestämda bidrag) inriktat på 2030.

Samtidigt är det inte helheten i utlovad utsläppsminskning är heltäckande. Flera av länderna med uppdaterade klimatplaner räknar nämligen med att uppnå delar av utsläppsminskningen genom samarbeten med andra länder.

Därmed blir frågan om regelverket för Artikel 6-samarbeten inom Parisöverenskommelsen central, eftersom det fortsatt inte är klarlagt om så kallad dubbelräkning – där utsläppsminskningarna bokförs på två håll – kommer att undvikas.

Login