Länsstyrelser vill ha bättre solcellsregler

Det har skett en dramatisk ökning av anmälningar om att bygga solcellsparker på mark. Nu begär sju länsstyrelser att regeringen förtydligar regelverket för att bedömningarna ska vara kloka, snabba och rättvisa.

Sju länsstyrelserna ber energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att styra upp reglerna för solcellsparker. Den stora ökningen av anmälningar berör mycket mark och kräver avvägningar mellan olika intressen.

Flera av de regelverk som hanterar markanvändningsfrågor prövas av länsstyrelserna och just nu formas regelverken i stor utsträckning genom tidskrävande domstolsutslag, skriver länsstyrelserna i sitt brev.

– Vi behöver göra kloka avvägningar som också leder till en effektiv utbyggnad av elproduktionen. Platsen är viktig. Tillsammans lyfter vi nu frågan till regeringen, dels för att vi vill förtydliga och förenkla för olika intressenter, dels för att de som vill bygga ut ska veta vad som gäller. Kan vi göra processerna tydligare, så är vi alla vinnare, säger Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län, i ett pressmedddelande.

Login