Lena Ek vill kickstarta produktionen av drivmedel med en intäktsgaranti

Trots teoretiskt goda förutsättningar kommer produktionen av inhemska flytande drivmedel inte igång i stor skala. Bioekonomiutredaren Lena Ek tror att en intäktsgaranti kan råda bot på situationen. Men regeringen vill först se på förslagen innan de skickas ut på remiss, meddelar landsbygdsministern.  

Sverige behöver ett styrmedel för att under de kommande 25 åren skapa stabila förutsättningar för ökad inhemsk produktion av drivmedel. Det föreslår utredaren Lena Ek.

Genom ett konkurrensutsatt anbudsförfarande är det tänkt att intäktsgarantier betalas i efterhand till nya inhemska drivmedelsproducenter, som under en tioårsperiod får stöd baserat på mellanskillnaden mellan priset på en referensprodukt och angivet anbudspris.

– Det finns teknisk, ekonomisk och politisk risk. Och det vi försöker att göra här är att dels inte välja teknik och hålla oss helt utanför det, och i stället titta på resultat. Det tror jag är väldigt viktigt. Och sedan, för att uppväga den ekonomiska risken tills dess att marknaden är balanserad och i produktion, så vill vi ge förutsättningar och villkor för hur det här ska gå till, säger Lena Ek till Altinget.

Login