Livsmedelsavfallet minskar – men för långsamt

Enligt det uppsatta etappmålet ska mängden livsmedelsavfall minska med 20 procent per person från 2020 till 2025. Så här långt är målet utom räckhåll, enligt den senaste statistiken från Naturvårdsverket.

Mellan år 2020 och 2022 har mängden livsmedelsavfall minskat med tre procent. Det innebär att det är långt till det uppsatta nationella etappmålet om en minskning med 20 procent per person under perioden 2020-2025.

− Det går för långsamt och nu behöver fler göra mer om vi ska nå etappmålet säger Christina Anderzén, handläggare Miljögifts- och avfallsanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Vad gäller hushållen så var livsmedelsavfallet år 2022 56 kilo per person, varav 15 kilo är matsvinn, men en större del av livsmedelsavfallet är skal och annat som inte är tänkt att ätas. Hushållen står för nästan hälften av livsmedelsavfallet.

Login