LKAB dominerar bland svenska ansökningar till gruvgräddfil

Minst sex svenska projekt är med på listan över dem som har ansökt om att bli utpekade som strategiska, enligt den kritiska råmaterialförordningen som trädde i kraft i våras. ”Mycket glädjande”, enligt Maria Sunér, vd för branschorganisationen Svemin. Statliga LKAB står för tre av ansökningarna.

I våras trädde EU:s kritiska råmaterialförordning, CRMA, i kraft. Därmed öppnade även möjligheten för företagen att få in sina projekt i EU-kommissionens gräddfil, genom att pekas ut som strategiska och därigenom åtnjuta få en mer effektiv tillståndsprocess.

Efter att första ansökningsomgången nu har löpt ut, så står det klart att totalt 170 ansökningar har kommit in. En god respons på den nya förordningen, enligt EU-kommissionen. {{factbox:6434:L}}

Bland de 170 så avser minst sex av dessa projekt på svensk mark, enligt branschorganisationen Svemins egen sammanställning. ”Mycket glädjande”, enligt vd Maria Sunér. Av dessa avser fyra utvinning av sällsynta jordartsmetaller, en nickel och en grafit.

Login