Lösning för importberoende utsläppssektorer hänger löst

EU-kommissionens förslag för att skapa ett ökat omställningstryck inom fastighets- och landtransportsektorn har svårt att flyga i EU-parlamentet. Samtidigt är det också dessa sektorer där importbehovet av energi från främst Ryssland är som störst.

Samtidigt som energiimportberoendet från Ryssland klättrat upp på agendan till följd av kriget i Ukraina, ser EU-lagstiftarna över flera av de lagförslag som i slutändan kan se till att importbehovet minskar.

De sektorer som står för den största användningen av både naturgas och petroleumprodukter i EU är fastighetsuppvärmningen och landtransportsektorn. Var för sig står de för närmare hälften av den aktuella bränslekonsumtionen.{{toplink}}
Men den främsta nya åtgärden från EU-kommissionen för att påskynda omställningen av dessa sektorer, en separat utsläppshandel, har svårt att flyga bland lagstiftarna.

Socialdemokratiska gruppen är splittrad. Även hos den kristdemokratiska gruppen har man svårt att finna en riktigt bred uppbackning i frågan. Den gröna gruppen är däremot nästintill helt emot förslaget, samtidigt som den liberala positiva grupplinjen inte har uppbackning av alla delegationer.

Login