Lövin vill samarbeta med C om klimatpengar

BISTÅNDSBUDGET. Centern vill skjuta till ytterligare en halv miljard till finansiering av klimatarbete i fattiga länder. Det är ett förslag som Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete, välkomnar.

Riksdagen har godkänt fördelningen av biståndsbudgeten för 2017. Av de totalt 46,1 miljarder kronorna går 35 miljarder till internationellt bistånd. Resten används bland annat till kostnader för mottagande till av asylsökande och det svenska bidraget till EU:s biståndsbudget.

Centerpartiet hade velat se en större biståndsram än så. I sin budgetmotion lade Centern ytterligare en halv miljard kronor, pengar som skulle riktas till FN:s gröna klimatfond. Vilket partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren lyfte under debatten.

– Jag skulle också vilja höra om det inte vore bra att i det här läget utöka stödet till den gröna fonden ytterligare. Centerpartiet har föreslagit en sådan tydlig satsning, vilket inte minst är viktigt i ett läge där man funderar på vad som kommer att hända med en ny amerikansk administration. Jag skulle gärna vilja höra om ministern är beredd att välja vägen ett ökat stöd, sade Kerstin Lundgren.

Login