M-ledamot: Kommer tågbranschen få någon hjälp?

KOMMUNIKATIONER. Flyget till norra Sverige får stöd, men hur planerar regeringen att upprätthålla de långväga tågresorna? Det vill riksdagsledamot Maria Stockhaus (M) att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) svarar på.

Genom att besluta om en temporär allmän trafikplikt stärker regeringen upp flygtrafiken till ett antal platser i norra Sverige samt till Gotland. Men hur ser planerna ut för att stötta tågbranschen och de långväga resorna med tåg? Det undrar riksdagsledamot Maria Stockhaus i en skriftlig fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Tågbolagens problematik med anledning av coronakrisen liknar den som flygbolagen kämpar med – stort bortfall av resenärer och ingen tidsram – konstaterar Stockhaus i sin skriftliga fråga.

"Framför allt mindre bolag som kör långväga sträckor kommer att få det väldigt tufft att klara den här krisen om de inte får något stöd. Om en tågoperatör drar sig ur Sverige på grund av för låg lönsamhet kan det också resultera i att den inte kommer tillbaka när väl krisen är över." skriver Maria Stockhaus.

Login